R E A C T I E S

 

(deze pagina is under construction. Er komen met mondjesmaat meer reacties deze kant op...)

 

HIERNAAST, BIJ ONS THUIS Ik las niet eerder iets van Do van Ranst, hoewel de achterflap van dit boek aan mij verklapt dat hij vele boeken geschreven heeft en daarvoor ook vele malen bekroond is. Het gevoel bekroop mij tijdens het lezen van Hiernaast, bij ons thuis dat ik hierna nog veel andere boeken van de schrijver zal gaan opzoeken.

Want het was makkelijk geweest om van het verhaal en de thematiek van Hiernaast, bij ons thuis een boek van 300 pagina’s te maken. Van Ranst kiest er echter op een knappe, zelfverzekerde wijze voor om dit boek klein en ingetogen te houden. Als lezer blijf je dicht bij Pipa en bekijken we met een vergrootglas hoe dit meisje zich voelt, denkt en krampachtig beweegt in dit huis. En al snel kom je erachter dat dit meisje, dit huis, een geheim herbergt.

Dat er reden is dat ondanks de gedetailleerde schrijfstijl, er iets knarst en schuurt tussen de regels door dat niet helemaal aan het oppervlak mag komen. Een reden waarom deze B&B is opgericht, een moeder is vervalt in verdriet, een vader op tour is gegaan en waarom Pipa het gevoel heeft dat ze verdrinkt in een web van leugens.

En dan is daar Felien, de grote zus van Paul, die ernstig ziek is. En misschien past zij ook wel in de geheime kamer van Pipa en als zij zwijgt, misschien kan Pipa dan eindelijk wat van haar eigen leugens laten gaan.

“Soms is er zo veel te vertellen dat je haast de moed niet vindt om eraan te beginnen.”

Hiernaast, bij ons thuis is zo’n boek dat je na het uitlezen een beetje anders naar de wereld laat kijken. Met meer oog voor de ander. Of een beetje meer empathie voor alles wat iemand verborgen zou kunnen houden onder een web vol leugentjes om bestwil. Een verhaal dat er voor zorgt dat je de mensen om je heen iets steviger wil vasthouden.

Een waardeoordeel voelt niet helemaal op zijn plek vanwege de thematiek, maar ik vond dit echt heel erg knap. BOOKSANDMACCHIATOS.COM 29/10/23

 

ZOEKEN NAAR ESTHER B. EN HET VOORVAL MET BENITO Op de eerste schooldag is er een minuut stilte voor een leerling waar iets heel ergs mee is gebeurd. Wie is dit meisje en waarom gebeurde dit? Tijdens een schoolproject is het de bedoeling dat de leerlingen elkaar beter leren kennen. Maar het gaat allemaal heel anders dan verwacht.

Een intrigerende jeugdroman met opvallende plotwendingen over de actuele vraag in hoeverre we in deze vluchtige tijd van social media de ander echt zien.

JAAPLEEST.NL 25/03/21. 

 

De Vlaamse schrijver Do van Ranst is de auteur van een omvangrijk maar ook nogal wisselvallig oeuvre en is in ons land nooit echt doorgebroken. Hij heeft psychologische jeugdromans met intrigerende titels als Moeders zijn gevaarlijk met messen en Mijn vader zegt dat wij levens redden achter zijn naam staan. En het sobere en indrukwekkend Iedereen bleef brood eten over de Eerste Wereldoorlog.

In ZOEKEN NAAR ESTHER B. EN HET VOORVAL MET BENITO bouwt hij de spanning secuur op. Het kabbelt prettig voort en lijkt naar een enigszins voorspelbaar einde te leiden. Tot een paar plotwendingen alles omgooien en steeds duidelijker wordt wat Van Ranst beoogt. Hij blijkt een web te hebben geweven waarin de lijnen op een andere manier bij elkaar komen dan verwacht.

DELEESCLUBVANALLES.NL

 

Een krachtig verhaal met het bittere thema ‘uitzichtloosheid’ maar het wordt afgesloten met het mooie thema ‘vergeving’. De uitzichtloze situaties worden indringend beschreven en laten meeleven met deze jongeren. En laat zelfs een beetje begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen. Daarnaast is er een gevoel van medelijden voor Hufter, want hij is misschien bij Valentien wel iets beter af maar zit hij daar echt wel goed voor een echt gelukkig hondenleven? Maar na zeer spannende gebeurtenissen in de laatste hoofdstukken, waar het een en ander maar net goed afloopt, blijkt het dat Hufter toch zijn goede plek heeft gevonden. Misschien is DAGBOEK VAN EEN CHIHUAHUA niet wat een lezer er in eerste instantie van verwacht, van Ranst weet op een eigenzinnige wijze een uiterst indringend verhaal voor young adults neer te zetten. Een verhaal dat je niet zomaar naast je neerlegt…  

BOEKENBIJLAGE.NL 30/08/2018

 

Alex’ toon in DE ENGEL YANNICK is enigszins warrig, hij zapt ogenschijnlijk stuurloos en in nonchalante, cynische spreektaal door zijn leven. Zijn eenzaamheid maakt Van Ranst knap voelbaar, maar de lijdzaamheid waarmee Alex zijn rol als speelbal van zijn ouders accepteert, begint ook wat te irriteren. Het blijft bij hatelijke opmerkingen. De situatie is intrigerend, maar je vraagt je af waar Van Ranst heen wil.

Even lijkt het erop dat Alex zijn reddende engel heeft gevonden als hij Olympisch zwemkampioen Yannick Agnel in het zwembad tegenkomt. De sporter is de eerste die Alex’ zwemtalent ziet en bereid is hem naar een medaille te coachen.

Maar dan geeft Van Ranst een meesterlijke draai aan het verhaal, die hier geheim moet blijven. Hij blijkt een geraffineerd spel te spelen met realiteit en fictie. Het hele verhaal krijgt in de laatste bladzijden met terugwerkende kracht pas echt een surreële, pijnlijke sfeer. Alex blijkt een veel minder lijdzame, maar ook minder betrouwbare verteller dan je dacht.

UIT TROUW.NL DOOR BAS MALIEPAARD